preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jordanovac Zagreb

Login

Upisi u srednju školu

SOVA-Škola s potpisom

Čitamo mi u obitelji svi

Školska učilica

škole.hr

Učenje na daljinu

AZOO

MZO

Zbornica.hr

 
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Mjerenje protoka potoka Kraljevec
Autor: Darko Šlehta, 15. 6. 2022.

Učenici 7.a razreda (Domaćinović Sara, Jednačak Ana, Kovačević Lovro, Lukač Iva, Milotić Ema, Pilko Roko, Radić Ivana, Radoš Ivan, Sakač Tena i Tišljarić Stjepan) su u subotu 11. lipnja sudjelovali na terenskoj radionici iz geografije koja je obuhvaćala sljedeće teme: hidrološka obilježja brdskih tekućica, obrana od poplava manjih tekućica, antropogeni pritisci na tekućice; priručno mjerenje protoka. 
 
Učenici su prvo posjetili retenciju Lagvić na kojoj su u praksi vidjeli na koji način retencije privremeno zadržavaju vodu radi zaštite od poplava. Ponovili su već stečena znanja o geologiji Medvednice, klimatskim i hidrološkim karakteristikama prostora te su saznali nešto novo o značaju medvedničkih potoka za razvoj grada Zagreba. 
 
S retencije su se spustili prema potoku Kraljevec gdje su priručno izmjerili protok potoka. Pri izračunu su koristili metar, lopticu i štopericu. Prvo su izračunali srednju brzinu tečenja potoka tako da su u vodu pustili plovak (lopticu) i mjerili su brzinu njegove plovidbe na odsječku potoka duljine 10 m. Zatim su izmjerili površinu profila potoka - mjerenjem širine te dubine na svakih 20 cm udaljenosti od jedne prema drugoj obali. Množenjem srednje brzine tečenja potoka i površine profila potoka učenici izmjerili protok potoka Kraljevec - on iznosi 54 litre u sekundi!
 
Nakon obavljenog posla učenici su prošetali Poučnom stazom Miroslavec te su na Lugarevoj kućici zasluženo pojeli ručak. 
Fotografije možete pogledati u našoj Foto-galeriji.
 
Hvala svim učenicima na sudjelovanju!
 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju