preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jordanovac Zagreb

Login

Upisi u srednju školu

Kazališta
Lista linkova je prazna
SOVA-Škola s potpisom

Muzeji
Lista linkova je prazna
Čitamo mi u obitelji svi

Školska učilica

škole.hr

Učenje na daljinu

AZOO

MZO

Zbornica.hr

Boravak
PRODUŽENI BORAVAK
 
1.     ŠTO JE PRODUŽENI BORAVAK?
       Produženi boravak je specifičan način ostvarivanja odgojno-obrazovnih ciljeva, zadaća i sadržaja predviđenih za pojedini razred. Ima svoja posebna područja, ciljeve i predviđene aktivnosti učenika. Njime je djetetu omogućeno da kvalitetno i ugodno provede vrijeme u školi nakon redovite nastave (do povratka roditelja s radnog mjesta) pružajući mu skladan emocionalni, socijalni, kognitivni i psihološki razvoj. 
       Po koncepciji rada bitno se razlikuje od redovne nastave.Rad je podijeljen na slobodno vrijeme i vrijeme predviđeno za pisanje domaće zadaće, ponavljanje i uvježbavanje. Svakodnevno učenici imaju 2 sata slobodnog vremena podijeljenog u dva dijela i dva sata ponavljanja, uvježbavanja i pisanja domaće zadaće. U sklopu boravka učenici primaju dva obroka: ručak i užinu (po želji).
 
2.     ŠTO RADIMO?
      Učenici u produženom boravku razvijaju temeljne kompetencije: jezično-komunikacijske, matematičke, prirodoznanstvene i socijalne; razvijaju interes za kulturno-umjetničko područje, stječu radne navike i pozitivan stav prema učenju, uče kako samostalno učiti, istražuju, stvaraju, razviju interes za različita područja kroz niz radionica s ciljem da svako dijete razvije svoje pune individualne potencijale,  razvijaju navike zdravoga života: higijenske, prehrambene, uče o važnosti bavljenja sportom i važnosti očuvanja prirode.
 
3.     ULOGA RODITELJA
      Važno je naglasiti kako učiteljica u produženom boravku, odnosno sam boravak ne može zamijeniti roditeljsku ulogu (ulogu obitelji) u odgoju i obrazovanju djeteta; to je proces u kojem trebaju aktivno sudjelovati i škola i roditelji kao partneri. Stoga:
smiley          aktivno pratite zbivanja u školi i postignuća djeteta - djeca pozitivno reagiraju na vaš interes
smiley      pohvalite dijete za dobro izvršene obveze i ohrabrujte ih ako dožive neuspjeh
smiley     uvažite napomene učitelja, imajte vrlo jasna očekivanja od svog djeteta i budite doslijedni u njihovom sprovođenju, tako ćete djetetu prenijeti jasnu poruku koja ponašanja podržavate i očekujete
indecision    obavijestite učitelja ukoliko je vaše dijete umorno, neispavano i sl. kako bi učitelj adekvatno reagirao
smiley     nastojte da dijete svaki dan ide kući u približno isto vrijeme – smanjit će se pritisak iščekivanja
smiley      ukoliko niste u mogućnosti doći po dijete prije 17 h, pokušajte ga rasteretiti dodatnih aktivnosti koje će ga umarati i    utjecati na njegovu koncentraciju idući nastavni dan
enlightened    omogućite svom djetetu dovoljno noćnog sna
preskoči na navigaciju