preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jordanovac Zagreb

Login

Upisi u srednju školu

Kazališta
Lista linkova je prazna
SOVA-Škola s potpisom

Muzeji
Lista linkova je prazna
Čitamo mi u obitelji svi

Školska učilica

škole.hr

Učenje na daljinu

AZOO

MZO

Zbornica.hr

Međunarodni dan obrazovanja

24.1.2022.

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je da će se 24. siječnja obilježavati kao Međunarodni dan obrazovanja. Ovaj međunarodni dan prvi put je obilježen  2019. godine.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana obrazovanja je ukazati na obrazovanje koje može donijeti mir i omogućiti razvoj budućim generacijama. Također, ovaj dan je prilika da ljudi postanu svjesni potrebe da obrazovanje bude dostupno svima i činjenice kako u današnjem svijetu to još uvijek nije slučaj.

Temeljem Ustava Republike Hrvatske obrazovanje je svakomu dostupno, pod jednakim uvjetima, u skladu s njegovim sposobnostima, obvezno obrazovanje je besplatno.

Na Satu razrednika u kombiniranom razrednom odjelu 5.- 8. H u nastavi na daljinu obilježen je ovaj važan međunarodni dan diskusijom o sadašnjem obrazovanju i planovima za obrazovanje učenika u budućnosti.

https://www.canva.com/design/DAE2Vs_xMeg/9SvutvqYEGJvjWEJlL1ISQ/view?utm_content=DAE2Vs_xMeg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Ana Šuman, prof. biol., uč. mentorica

Školski projekt - Ponovno zajedno 2

Školski projekt “Ponovno zajedno 2 – edukacija i informiranje roditelja dugotrajno hospitaliziranih učenika o tranziciji iz privremenog oblika školovanja u zdravstvenoj ustanovi u nastavu u matičnoj školi”

 

18.1.2022.

 

OŠ Jordanovac već 20 godina provodi nastavu za djecu koja se liječe u Kliničko-bolničkom centru Zagreb.

Sudjelovanje učenika u nastavi za vrijeme dugotrajne bolesti i hospitalizacije predstavlja pravo učenika kojim se učenicima omogućava ostvarivanje općeg odgoja i obrazovanja.

Na Zavodu za hematologiju, onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb liječe se djeca oboljela od malignih bolesti krvi i krvotvornog sustava te drugih zloćudnih bolesti dječje dobi, kao i djeca oboljela od hematoloških bolesti.  

Liječenje ovih bolesti zahtijeva dugotrajnu i učestalu hospitalizaciju, najčešće oko godinu dana.

Nakon završetka bolničkog liječenja nastavlja se terapija održavanja koja ne zahtijeva boravak u bolnici, ali može utjecati na mogućnosti učenika za sudjelovanje u redovitoj nastavi u matičnoj školi.

U provođenju odgojno-obrazovnog rada na Zavodu za hematologiju i onkologiju učitelji OŠ Jordanovac značajnu pažnju posvećujemo suradnji s roditeljima učenika.

Pružanje stručne podrške roditeljima i edukacije o oblicima školovanja i dodatnim pravima učenika koji pohađaju nastavu u zdravstvenoj ustanovi, predstavlja doprinos razvoju roditeljskih kompentencija za adekvatno djelovanje i podršku u školovanju u zahtjevnim okolnostima dugotrajne bolesti djeteta.

 

Školski projekt “Ponovno zajedno 2 – edukacija i informiranje roditelja dugotrajno hospitaliziranih učenika o tranziciji iz privremenog oblika školovanja u zdravstvenoj ustanovi u nastavu u matičnoj školi” dio je stručne podrške roditeljima dugotrajno bolesnih učenika. Ovaj projekt provodi se već drugu školsku godinu.

Cilj projekta je osnaživanje roditelja učenika liječenih od malignih bolesti za podršku djeci pri tranziciji iz nastave u bolnicu u nastavu u matičnoj školi te informiranje i edukacija roditelja za djelotvornu komunikaciju i suradnju s matičnim školama pri prijelazu djeteta s nastave u zdravstvenoj ustanovi u nastavu u matičnoj školi.

Sudionici projekta su roditelji učenika koji pohađanju nastavu na Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a, stručno medicinsko osoblje Zavoda i bolnički učitelji koji poučavaju na Zavodu.

Informativni letak za roditelje “Završetak dugotrajnog sudjelovanja u nastavi u zdravstvenoj ustanovi i uključivanje učenika u nastavu u matičnoj školi” nastao je u okviru aktivnosti ovog Projekta.

Autorica informativnog letka i projekta “Ponovno zajedno 2” je učiteljica Ana Šuman.

 

Letak “Završetak dugotrajnog sudjelovanja u nastavi u zdravstvenoj ustanovi i uključivanje učenika u nastavu u matičnoj školi” dostupan je u PDF formatu i na poveznici: https://www.canva.com/design/DAE1fkiSees/YzmnsEbNqK9WwIl9CIGp1A/view?utm_content=DAE1fkiSees&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Ana Šuman, prof. biol., uč. mentrica

Novo

U područnim bolničkim odjeljenjima KBC Zagreb obilježeni Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuka

 

21.10.2021.

Izvannastavna aktivnost Eko grupa okuplja učenike 5.- 8. razreda koji sudjeluju u privremenom obliku nastave u zdravstvenoj ustanovi i pokazuju poseban interes za ekološke, prirodoslovne i biološke teme i aktivnosti.

U nastavnoj godini 2021./2022. Eko grupa provodi se po modelu koji uključuje odvijanje aktivnosti u živo i na daljinu, ovisno o mogućnostima učenika i epidemiološkoj situaciji.

Tijekom mjeseca listopada u Eko grupi na Zavodu za hematologiju i onkologiju i Zavodu za endokrinologiju Klinike za pedijatriju KBC Zagreb učenici su obilježili Svjetski dan hrane i Svjetski dan jabuka.

Digitalne kolekcije sa sadržajima i aktivnostima učenika u Eko grupa u nastavi na daljinu u bolnici povodom obilježavanja ovih međunarodno značajnih datuma nalaze se na poveznicama:

 

Svjetski dan hrane: https://wke.lt/w/s/gbsniG

Svjetski dan jabuka: https://wke.lt/w/s/Mg-Yc2

 

 Ana Šuman, prof. biol., uč. mentorica

Dan planeta Zemlje 2021. u bolničkim odjelima
Učenici predmetne nastave područnih bolničkih odjeljenja KBC Zagreb su u nastavi prirode, biologije te u izvannastavnoj aktivnosti Ekološka grupa, obilježili su Dan planeta Zemlje.
 
Na temu obilježavanja ovog svjetski značajnog datuma: Obnovimo našu Zemlju, učenici su u nastavi na daljinu učili i raspravljali o utjecaju čovjeka na okoliš, klimatskim promjenama i mogućnostima svakog čovjeka da svojim odgovornim ponašanjem pridonese obnovi našeg planeta.
 
Kolekciju radnog materijala i učeničkih radova možete pogledati na ovoj poveznici: https://wke.lt/w/s/9rDeuc
 
Ana Šuman, prof. biol., uč. mentorica
Obilježen Dan ružičastih majica

U kombiniranom razrednom odjelu 5. – 8. H u nastavi u bolnici sudjeluju dugotrajno hospitalizirni učenici.

Učenice i učenica H odjela na satu razrednika, te u sklopu Preventivnog programa Škole, u nastavi na daljinu sudjelovali su u obilježavanju Dana prevencije vršnjačkog nasilja – Dana ružičastih majica.

Digitalna kolekcija nastavnog materijala, aktivnosti i učeničkih radova u povodu Dana prevencije vršnjačkog nasilja dostupna je na poveznici: https://wke.lt/w/s/kbK6_J

Ana Šuman, prof. biol., uč. mentorica

Održano Međužupanijsko stručno vijeće učitelja u bolnici

Međužupanijsko stručno vijeće učitelja u bolnici formirano je 2017. godine radi dodatnog stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika koji provode nastavu za učenike u zdravstvenim ustanovama.

Osnovna škola Jordanovac domaćin je Međužupanijskog stručno vijeće učitelja u bolnici.
Ciljevi MŽSV učitelja u bolnici su:
-edukacija učitelja u bolnici
-povezivanje djelatnika škola u bolnici
-supervizija i psihološka podrška učiteljima koji u bolnicama poučavaju teško bolesne učenike
-edukacija učitelja o specifičnim potrebama učenika s kroničnim bolestima
-senzibilizacija javnosti o odgojno-obrazovnim potrebama kronično bolesne djece te o posebnostima rada učitelja s učenicima u bolničkim uvjetima
MŽSV učitelja Škola u bolnici održano je u virtualnom okruženju dana 2.3.2021. godine.
U radu vijeća sudjelovalo je 47 učiteljica i učitelja iz hrvatskih škola u bolnici.
Sadržaj stručnog usavršavanja:
-Blanka Peretić, voditeljica Međupanijskog stručnog vijeća učitelja u bolnici predstavila je Programa rada MŽSV-a Škola u bolnici za školsku godinu 2020/2021.
-Izvješće o radu Europskog udruženja bolničkih učitelja (HOPE) u vrijeme pandemiije dala je Ivanka Gregurinčić, te su predstavljene nove predstavnice za Hrvatsku u HOPE-u, učiteljice škole u bolnici iz OŠ Jordanovac Ines Radić i Danijela Stanković.
-Izvješća o rad u specifičnim uvjetima u Školama u bolnici u vrijeme pandemije dale su: Dolores Višković Terzić iz OŠ Vidikovac, Pula; Mira Marijan iz OŠ Jordanovac, Zagreb; Božena Škarica iz OŠ Marjan, Split; Snježana Turčin iz OŠ I. G. Kovačić, Zagreb; Mirjana Grgurić i Kristina Milinković iz OŠ F. K. Frankopana, Osijek; Irena Mihaljević iz OŠ P. Zrinski, Zagreb; Martina Bošnjak iz OŠ I. Kršnjavi, Zagreb i Vesna Žilić iz OŠ Kantrida, Rijeka.
-Predavanje Nastava na daljinu za učenike na Zavodu za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC Zagreb u uvjetima pandemije bolesti COVID-19 održala je Ana Šuman iz OŠ Jordanovac, Zagreb.
-Rasprava, pitanja i prijedlozi sudionika i sudionica stručnog skupa o specifičnim temama povezanim uz poučavanje učenika u zdravstvenim ustanovama.

Pripremila: Ana Šuman

Obavijest-početak održavanja nastave na daljinu Škola u bolnici
OŠ Jordanovac,
Područna odjeljenja KBC Zagreb – Rebro
Škola u bolnici - Nastava na daljinu

http://os-jordanovac-zg.skole.hr/skola/kontakti

Ravnatelj: Davor Krnjeta, prof.
tel: 01/2346-738
e-mail: ured@os-jordanovac-zg.skole.hr

OŠ Jordanovac prema uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja od 17.3.2020.  započinje s provođenjem odgojno-obrazovnog rada organizacijom nastave na daljinu za učenike razrednih odjela u bolnici koji se nalaze na dugotrajnom liječenju.

Učenicima koji su kratkotrajno hospitalizirani preporučujemo da nastavu na daljinu prate prema uputama svojh matičnih škola.

(https://mzo.gov.hr/UserDocsImages//dokumenti/Vijesti/2020//Upute%20MZO-a_13_03_2020.pdf )

Učenje na daljinu oblik je učenja u virtualnom okruženju uz korištenje telefona, elektroničke pošte, obrazovnih aplikacija i drugih oblika komunikacije putem interneta, a uključuje sve elemente učenja i poučavanja kao što su povezanost, povratna informacija i suradnja.

Učenje na daljinu dvosmjeren je proces, uključuje komunikaciju i rad učenika i učitelja te kod učenika mlađeg uzrasta podršku i pomoć roditelja ili drugih odraslih osoba.

Učitelji Škole u bolnici pripremili su i  pripremaju nastavne materijale koje će dostavljati učenicima različitim oblicima elektroničke komunikacije.

Također, komunikacija učitelja i učenika odvijat će se na prikladan način putem interneta i aplikacija koje učenik inače koristi u svakodnevnoj komunikaciji.

Učitelji rade na kreiranju djelotvorne i odgovarajuće odgojno-obrazovne potpore i pomoći učenicima na dugotrajnom liječenju te je u ovoj novonastaloj situaciji od iznimne važnosti suradnja učitelja, roditelja i medicinskog osoblja.

OŠ Jordanovac u sustavu e-Dnevnika ima pristup adresama elektroničke pošte i brojevima telefona roditelja učenika uključenih u nastavu u bolnici.

Ravnatelj, voditeljica bolničkih odjela razrednici ili zamjenici razrednika javit će se roditeljima na adrese elektroničke pošte dostupne u e-Dnevniku te zatražiti kontakt podatke učenika kako bi se nastava na daljinu što prije mogla uspostaviti.

Molimo roditelje učenika 5. do 8. razreda, a također i učenike roditelja srednjih škola koji sudjeluju u nastavi,  ukoliko je došlo do promjene adresa elektoničke pošte iz e-Dnevnika, da nam dostave ažurirane adrese.

Učenici na dugotrajnom liječenju - nastava u zdravstvenoj ustanovi
Učenici na dugotrajnom liječenju - nastava u zdravstvenoj ustanovi
 
Predavaje o pravima učenika s dugotrajnim i kroničnim bolestima na odgovarajući oblik odgojno-obrazovne potpore tijekom liječenja u zdravstvenoj ustanovi na Stručnom aktivu učitelja prirodoslovno-matematičke skupine

nastavnih predmeta OŠ Jordanovac, održala je profesorica Ana Šuman.

Više o predavanju možete saznati klikom na ovu poveznicu.

Pisma dobrih vibracija

Ove godine nastavljamo projekt "Pisma dobrih vibracija" koji je prošle godine pokrenula učiteljica Martina Malogorski Jurjević u suradnji s učiteljicom u bolnici Sanjom Hron. Učenici 2.c razreda PŠ Kozjak u školi su, za vrijeme boravka pisali pisma nepoznatima prijateljima u bolnici. Pisma su pisana s puno truda uz puno dobrih i pozitivnih vibracija - od tuda i naziv projekta. Sklopljena su mnoga prijateljstva, a neka su se nastavila i nakon izlaska djeteta iz bolnice. Ove godine dobre vibracije su zahvatile i ostale razrede tako da su se projektu uz 3.c  priključili i 1.c, 2.c i 2.d razred. 

Fotografije možete pogledati u našoj Foto-galeriji.

Aktualnosti Škole u bolnici

Međunarodni stručni skup za bolničke učitelje pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta

Obrazovanje hospitalizirane djece u Hrvatskoj u kontekstu Europske unije

održao se  25.4.2014. od 10:00 do 16:30 sati u Ministarstvu znanosti obrazovanja i sporta, Svetice 38, u Zagrebu.

 Stručni skup su organizirali: Klinika za pedijatriju KBC Zagreb, OŠ Jordanovac, Društvo „Naša djeca“ Maksimir uz potporu Agencije za odgoj i obrazovanje RH.

Cilj ovog stručnog skupa je bio poboljšati cjeloživotno stručno usavršavanje učitelja osnovnih škola koji rade u bolnicama u RH.

Aktivnim zalaganjem za unapređenje obrazovanja djece u bolnici ove godine  intenzivirali smo  aktivnosti na razvoju i povezivanju bolničkih učitelja Hrvatske i drugih zemalja u Europi.

Jedan od ishoda takvog rada je i ovaj Međunarodni stručni skup za bolničke učitelje na kojem su sudjelovati: predsjednik  HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europa) Jan Haverkate iz Nizozemske, dr.sc. Michele Capurso istraživač i predavač psihologije razvoja i obrazovanja djece Sveučilišta u Perugi, Italija, Alto Merkt, ravnatelj škole u bolnici u Bavarskoj i predsjednik udruženja socijalnih pedagoga Bavarske, Njemačka i Fabrizio Mencarini Italija koji je govorio o  mogućnostima komunikacije putem  web stranice HOPE.

Uz strane predavače sudjelovali su i stručnjaci iz Hrvatske dr.sc. Marina Grubić, psiholog Klinike za pedijatriju KBC Zagreb i Ljiljana Marjanović – Cipek, profesorica njemačkog i književnosti, koordinatorica Škole u bolnici - OŠ Jordanovac i mr. Ivanka Gregurinčić, socijalni pedagog, predstavnica za Republiku Hrvatsku u Hospital Organisation of Pedagogues in Europa. Učiteljima su bile predstavljene  informacije Agencije za mobilnost i programe EU.

Želja nam je uspostaviti suradnju, dogovoriti buduće mobilnosti uz korištenje, novih spoznaja i inovativnih metoda i postupaka.

Na skupu je sudjelovalo 75 profesora i stručnih suradnika iz cijele Hrvatske.

Stručni skup je dio aktivnosti projekta Učimo u bolnici! – obrazovanje kronično bolesne dugo hospitalizirane djece srednjoškolske dobi i cjeloživotno stručno usavršavanje bolničkih učitelja osnovnih škola koji financira Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta.

OŠ Jordanovac je od 2014. godine članica Hospital Organisation of Pedagogues of Europa (Europskog udruženja bolničkih učitelja).

preskoči na navigaciju