preskoči na sadržaj

Osnovna škola Jordanovac Zagreb

Login

Upisi u srednju školu

Kazališta
Lista linkova je prazna
SOVA-Škola s potpisom

Muzeji
Lista linkova je prazna
Čitamo mi u obitelji svi

Školska učilica

škole.hr

Učenje na daljinu

AZOO

MZO

Zbornica.hr

Vikendom u sportske dvorane

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport je zbog poboljšanja standarda učenika osnovnih škola u rujnu 2007. godine započeo s provedbom programa izvannastavnih sportskih aktivnosti pod imenom „VIKENDOM U SPORTSKE DVORANE“. Otvaranjem školskih sportskih dvorana stvoreni su uvjeti za bavljenje sportskom aktivnću velikom broju učenika, posebice onima koji nisu obuhvaćeni selekcioniranjem u klubovima .

Ovaj neosporno značajan i pedagki opravdan program ima za cilj stvaranje navike bavljenja nekom sportskom aktivnću više puta tjedno kroz zdravstveno, socijalno i psiholki usmjerenu aktivnost, a radi podizanja kvalitete života te prevenciju svih oblika neprihvatljivog ponašanja.

U današnje vrijeme mnoge dječje aktivnosti potiču na sedentarni način života – vrijeme provedeno na nastavi, pisanje zadaća i učenje te zabava na računalu. Zbog ubrzanog ritma, pretjeranog sjedenja i stresa narušava se kvaliteta života kroz pojavu oboljenja sustava za kretanje, metabolizma te srčano žilnog sustava.

            Razdoblje od 6. do 14. godine života vrijeme je najintenzivnijeg razvoja te je izuzetno važno stvaranje navike i prepoznavanja potrebe za fizičkom aktivnću čime se u široj perspektivi gradi zdravije društvo. Znanstveno je dokazano da redovito bavljenje nekom tjelesnom aktivnću dovodi do boljeg raspoloženja, bolje prilagodbe okolini, većeg samopouzdanja, boljih intelektualnih sposobnosti te snalaženja u prostoru i životu općenito. Također, vježbanjem i poboljšanjem kondicije ili u svladavanju novih motoričkih vještina, razvijaju se osjećaji kompetentnosti i osobne vrijednosti.

U program je uključeno 49 osnovnih škola Grada Zagreba i oko 10.000 učenika, a interes se kreće između 30 – 60 % učenika pojedine škole. Zaposleno je 49 stručnih voditelja, koji su po zvanju profesori kineziologije odnosno profesori fizičke kulture.

Sportske aktivnosti, u potpunosti besplatne za učenike, održavaju se subotom i tijekom radnog tjedna u poslijepodnevnim satima i među-smjenama, a njihovi sadržaji su prilagođeni interesima učenika te prostornim kapacitetima i slobodnim terminima u dvorani. Škole u programu „Vikendom u sportske dvorane“ podijeljene su u 6 punktova od kojih svaki broji 8-9 škola.     

Tijekom nastavne godine održavaju se turniri-sportski susreti učenika u devet sportskih disciplina, koje su prilagođene uzrastu i spolu polaznika. Turniri se organiziraju svake posljednje subote u mjesecu. U provedbi sportskih susreta naglasak je na druženju i rekreaciji, a rezultat nije u prvom planu. Time su smanjeni negativni doživljaji učenika zbog slabijih rezultata, jer ne mogu svi biti pobjednici.

Nastojanje je Grada, kroz ovaj program, otvoriti sve školske sportske dvorane u Gradu Zagrebu za kvalitetno organizirano slobodno vrijeme učenika u blizini doma, čime se potiče socijalna kohezija svih učenika u pojedinoj školi, izgradnja sportskog duha škole, a time i revitalizacija naselja i povećan osjećaj identiteta zajednice.

AKTIVNOSTI          

ekipni sportovi:    

KOŠARKA
NOGOMET
ODBOJKA

pojedinačni sportovi:      

BADMINTON

- ELEMENTARNA SPORTSKA ŠKOLA

- međurazredna natjecanja, školski turniri, natjecanja između škola u blizini

- pješačenja i biciklističke ture

- odlazak na sportske priredbe

 Tijekom školske godine 2013./14. u sklopu projekta Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport, u Osnovnoj školi Jordanovac realizirat će se odgovarajući plan i program rada sa svim zainteresiranim učenicima škole.

Program odgovara potrebama i stupnjevima razvoja djeteta, neovisno o njihovim mogućnostima, a bit će usmjeren na proces, a ne na rezultat. 

U program su uključeni učenici od 1.do 8. razreda , a program se realizira nakon redovne nastave tijekom radnog tjedna , međuturnusu te subotom  

 

Dođite, pridružite nam se u igri i zabavi veselo je, opušteno, a znate i onu:
  

  “U ZDRAVU TIJELU ZDRAV DUH!” 

 

 

 

 

 

Na osnovu anketnog upitnika djeca i roditelji su izrazili želju za treniranjem više sportskih aktivnosti te su po vlastitom odabiru uključeni u trenažni proces sporta po želji i afinitetu.
U program su uključeni učenici od 1.do 8. razreda , a program se realizira nakon redovne nastave tijekom radnog tjedna , međuturnusu te subotom 
Natjecanje u atletici na SRC Svetice: Margareta Sironić skok u dalj, bacanje medicinke [zlato] trčanje na 60 m [srebro], Ivan Krstanović bacanje medicinke [zlato], te Marko Starčević trčanje 60 m [srebro] 
 
Program karakterizira stupnjevita izobrazba elemenata programa. Od sportova tu su: nogomet, košarka, odbojka, stolni tenis , badminton , atletika i elementarna sportska škola.
 
 
Dođite, pridružite nam se u igri i zabavi veselo je, opušteno, a znate i onu:
 
 “U ZDRAVU TIJELU ZDRAV DUH!”
 
Voditelj programa
prof. Martin Huzek


 
 

 

 

preskoči na navigaciju